Back

Asst. Prof. Dr. Yasinee Chakrabandhu

Lecturer

Associate Dean, College of Maritime Studies and Management, Chiang Mai University, Thailand

Qualifications

  • 1998-2002 :    Bachelor of Science, Major in Product Development, Agro-Industry Faculty, Kasetsart University, Bangkhen, Bangkok, Thailand
  • 2002-2004: Master of Science in Food Science and Technology (International program), Ecole Nationale Superieure des Industries Agricoles et Alimentaire (ENSIA), France (ENSIA-SIARCE scholarship)
  • 2006-2010 :    D. of Genie des Procedes (Process Engineering), Ecole doctorale des Sciences des Procedes-Sciences des Aliments (Doctorate school of Process Science-Food Science), University of Montpellier II, France (BGF scholarship)

 

Career History

  • 12, 2019-2020: Associate Dean, College of Maritime Studies and Management, Chiang Mai University, Thailand
  • 05, 2010 – 2019: Lecturer at Division of Food Science and Technology, Chiang Mai University, Thailand
  • 09, 2012 – 2016: Head, Division of Food Science and Technology, School of Agro-Industry Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University, Thailand
  • 09, 2016 – 2019: School of Agro-Industry Faculty committee (School head assistant) of Agro-Industry, Chiang Mai University, Thailand

Academic Jobs and Services

  • 2013 –2014: Pilot project leader of food safety in northern schools incorporated with NSTDA

หัวหน้าโครงการนำร่องอาหารปลอดภัยในโรงเรียนภาคเหนือ จังหวัดเชียงใหม่ ร่วมกับ สวทช. ปี ๒๕๕๗-๒๕๕๘

  • 2015 – 2019: Project leader of Food industry camp incorporated with NSTDA; ประธานโครงการค่ายอุตสาหกรรมอาหาร ร่วมกับ สวทช. ปี ๒๕๕๘-ปัจจุบัน
  • 2013 – 2016: Agro-Industry faculty student club advisor, CMU
  • 2016 – 2019Young Agro-Industry Marketer student club (YAM club) advisor

ที่ปรึกษาชมรมนักศึกษานักการตลาดอุตสาหกรรมเกษตรรุ่นเยาว์

  • 2012:     Factory consultant of processing and packaging supported by bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives:

-Dried sweet pork sheet factory

-Herb and fruit juices powder factory

ที่ปรึกษาการผลิตและบรรจุภัณฑ์ในโรงงาน โครงการสนับสนุนโดย ธกส. ปี ๒๕๕๕:

-โรงงานหมูอบปรุงรสแผ่นอบ

-โรงงานน้ำสมุนไพรและน้ำผลไม้ผงอบแห้ง

  •  :     Agricultural Technical Cooperation Working Group (ATCWG) of APEC 2012 (APEC-ATCWG) moderator
  •  :     Laboratory trainer in the project of ‘Training of the Trainer’ (TOT) 2012
  •  :     GHP consultant and auditor for restaurants in Chiang Mai area

ที่ปรึกษาและตรวจสอบเพื่อออกใบประกาศในโครงการ GHP แก่ร้านอาหารในพื้นที่เชียงใหม่

  • 2013  :     Laboratory trainer in the project of ‘Training of the Trainer’ (TOT) 2013
  • :     Lecturer trainer in fruit and vegetable technology at Souphanouvong University, Luang Prabang, Loas PDR
  • 2014  :     food product and packaging research and development in food research-commercial production project: Alou potato chip Namprik Noom flavor, Khum Kham Foods, inc.

โครงการพัฒนาสูตรและบรรจุภัณฑ์ผลิตภัณฑ์มันกัลยาแผ่นทอดกรอบรสน้ำพริกหนุ่ม กิจกรรมเชื่อมโยงงานวิจัยสู่การผลิตเชิงพาณิชย์ (พื้นที่ภาคเหนือตอนบน ๑) ภายใต้โครงการพัฒนาอุตสาหกรรมเกษตรแปรรูป ปีงบประมาณ ๒๕๕๗

  •  :     Food and applied bioscience (FAB) 2014 moderator
  •  2015:     International Conference on “Anaerobic Digestion: AD Technology and Microbial Ecology for Sustainable Development (ADTech 2015) moderator
  • 2016:     OTOP Product development: Fruit-chili paste powder Furikake

การพัฒนาผลิตภัณฑ์ ‘ผงโรยข้าวน้ำพริกผลไม้’ โครงการพัฒนาศักยภาพและยกระดับมาตรฐานการผลิตสินค้า OTOP เกษตรแปรรูปสู่สากล วิสาหกิจชุมชนหนองช้างคืน จังหวัดลำพูน

  • :     Food and applied bioscience (FAB) 2016 conference moderator
  • 2017:     Food product research and development, Thailand Food Valley (TFV): Heat shot longan beverage, Thongpoon foods, inc.

วิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์เครื่องดื่มลำไย ฮีทชอตลองแกน หจก.ทองพูนฟูดส์ กิจกรรมยกระดับความสามารถในการแข่งขันของอุตสาหกรรมอาหารแปรรูป ประจำปี ๒๕๕๙

  •  2018:     Lecturer trainer in fruit and vegetable technology at Yadanabon University, Mandalay, Myanmar
  • 2019:     Food product research and development in ‘Development and business matching project for northern OTOP group to AEC elderly market 2019

วิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์ ใน “โครงการพัฒนาและจับคู่ธุรกิจสำหรับกลุ่ม OTOP ภาคเหนือเพื่อตลาดอาหารผู้สูงอายุ AEC  ประจำปีงบประมาณ พ.ศ.2562”

-Herb drinking gelly, Nong chang Kheun community enterprise

เครื่องดื่มเจลลี่สมุนไพร, วิสาหกิจชุมชนหนองช้างคืน (Amzaap)

-Riceberry-mushroom congee, Thongpoon foods, inc.

โจ๊กไรซ์เบอร์รี่ลำไยเห็ดหอม หจก.ทองพูนฟูดส์

:    Product development in ‘Value-added project with innovation and technology to the future of product development in the northern food industry and agriproduct processing support project 2019’

พัฒนาผลิตภัณฑ์ใน “โครงการกิจกรรมสร้างมูลค่าเพิ่มด้วยนวัตกรรมและเทคโนโลยีสู่การพัฒนาผลิตภัณฑ์แห่งอนาคตภายใต้โครงการยกระดับอุตสาหกรรมอาหารและเกษตรแปรรูปภาคเหนือตอนบน สู่ฐานเศรษฐกิจสร้างสรรค์มูลค่าสูง ปีงบประมาณ 2562 กรมส่งเสริมอุตสาหกรรม กระทรวงอุตสาหกรรม”

-Thai red BBQ pork sauce, Withit creation and trading inc.

ซอสน้ำราดหมูแดง, หจก.วิทิศ ครีเอชั่น แอนด์ เทรดดิ้ง

:    Product research and development in ‘New product design development project for Longan-product processing 4.0, 2019

โครงการส่งเสริมการพัฒนาการออกแบบผลิตภัณฑ์ใหม่สำหรับลำไยแปรรูป แบบ 4.0 เพื่อการขับเคลื่อนกลไกความยั่งยืน และส่งเสริมการผลิต การตลาด ของโครงการหนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์ (OTOP) ประจำปีงบประมาณ 2562

-Longan seed extract powder in capsules product, Thongpoon foods, Inc.

ผลิตภัณฑ์สารสกัดเมล็ดลำไยผงบรรจุแคปซูล, หจก.ทองพูนฟูดส์

-Thai crispy coconut milk sheet (Longan-mushroom added), Maeta community enterprise

ทองแผ่นหรือทองอัฐเห็ดนางรมลำไย, วิสาหกิจชุมชมเพาะและแปรรูปเห็ดแม่ทะ (ครูกานต์)

-Longan seed – riceberry extract body lotion, Nana herbs Inc.

ผลิตภัณฑ์โลชั่นทาผิวเมล็ดลำไยสกัดไรซ์เบอร์รี่, นานาเฮิร์ป

-Sea-salt longan extract body lotion, Prateungboriboon Inc. (Ole)

ผลิตภัณฑ์โลชั่นทาผิวเลกือทะเลลำไยสกัด, ประเทืองบริบูรณ์ จำกัด

 

Research Interests

  • Fruit and vegetable technology
  •  Food processing
  • Biopolymers
  • By product technology
  • Food packaging

Publications and/or patents

  1. Arfa A.B., Chakrabandhu Y., Preziosi-Belloy L., Chalier P., Gontard N. 2007. Coating papers with soy protein isolates as inclusion matrix of carvacrol. Food Research International, 40(1): 22-32.
  2. Chakrabandhu Y., Pochat-Bohatier C., Vachoud L., Bouyer D., Desfours J-P. 2008. Control of elaboration process to form chitin-based membrane for biomedical applications. Desalination, 233 (1-3): 120-128
  3. Bouyer, L.Vachoud, Y.Chakrabandhu, C. Pochat-Bohatier. 2010. Influence of mass transfer on gelation time using VIPS-gelation process for chitin dissolved in LiCl/NMP solvent—Modelling and experimental study. Chemical Engineering Journal, 157 (2-3): 605-619
  4. Srisajjalertwaja S., Apichartsrangkoon A., Chaikham P., Chakrabandhu Y., Pathomrungsiyounggul P., Leksawasdi N., Supraditareporn W., Hirun S. 2012. Color, Capsaicin and Volatile Components of Baked Thai Green Chili (Capsicum annuum Linn. var. Jak Ka Pat). Journal of Agricultural Science. 4(12): 75-84
  5. Khemacheewakul J., Techapun C., Kuntiya A., Sanguanchaipaiwong V., Chaiyaso T., Hanmoungjai P., Seesuriyachan P., Leksawasdi N. 2018. Development of mathematical model for pyruvate decarboxylase deactivation kinetics by benzaldehyde with inorganic phosphate activation effect. Chiang Mai Journal of Science, 45(3): 1426-1438
  6. Osiriphun, S., Wongsuriyasak, S., & Chakrabhandhu, Y. (2018). Development of Potato Chips (Alou) with Northern Thai Green Chili Paste (Nam Phrik Noom) Flavor. Food and Applied Bioscience Journal, 6(2), 76-84. https://doi.org/10.14456/fabj.2018.7
  7. Chakrabandhu Y., Osiriphun Sukhuntha, Jinsiriwanit Siriwat, Leksawasdi Noppol, Intipunya Pilairuk, Ratchtanapan Pornchai, Ngeunkaew Koranid, Tananchai Kamolpat. (2019). Influences of Ultrasonic Assisted Pectin Extraction with Hydrochloric and Citric Acid from Kluai Namwa (Musa ABB cv.) on Yields Analyzed by Taguchi Method. NUJST, 27(1), 44-54 https://doi.org/10.14456/nujst.2019.5

 

error: ห้าม Copy !!